Motvillige Jona: ”Jag flydde från Guds kallelse”

I mötet med den motvillige Jona kan vi spegla både våra egna liv, och Guds frälsningsplan för hela världen. Jesus visar att historien inte bara handlar om den motvillige Jona och en stor fisk, utan om Guds vilja att nå ut till alla folk med sin nåd. Jona är en av de mindre profeterna i Gamla Testamentet, och i Jona bok hittar du hans berättelse. Han är mest känd för episoden där han blir uppslukad av en jättefisk, och spenderar tre dagar och tre nätter i dess buk. Berättelsen om Jona är en av de mest välkända och symboliska i Bibeln – och används ofta som en allegori för olydnad, omvändelse och Guds nåd. Läs nu gärna vidare och låt Jona få beröra även dig.

 

Dagens gudsman handlar om en person som först flyr från Guds kallelse, för att sedan bli en förebild för det som Jesus nämner som det största tecknet – på att hans uppdrag var gudomligt (se Matteusevangeliet 12:39). Precis som Jona var i fiskens buk i tre dagar och tre nätter – var Jesus i graven tre dygn – innan han uppstod. Så här kommenterar Jesus själv berättelsen om Jona (se Lukasevangeliet 11:29-30, 32):

Detta släkte är ett ont släkte. Det vill ha tecken, men det ska inte få något annat tecken än Jona-tecknet. På samma sätt som Jona blev ett tecken för folket i Nineve, ska Människosonen bli ett tecken för detta släkte… Folk från Nineve ska uppstå på domens dag tillsammans med människorna i detta släkte, och döma dem. De (hedningarna i Nineve) omvände sig när Jona predikade – och här har ni en som är mer än Jona!”

Det finns många relevanta argument för att det kristna budskapet om frälsning är sant, men vi får aldrig glömma att Jesus själv anger sin död och uppståndelse – som det största av alla tecken. Ett tecken som bevittnades av långt mer än 500 människor (se GotQuestions.org) >>

 

 

Berättelsen om motvillige Jona

Jona är en av de tidigaste av Bibelns profeter, som levde strax efter Elisa i Gamla Testamentets kronologi. Berättelsen om Jona återges i den korta (48 verser) men kraftfulla – Jona bok >>

Gud kallar profeten Jona att gå till den stora staden Nineve, som är huvudstad i det assyriska riket. Där ska han varna dess invånare för att deras ondska har nått upp till Gud, och att de därför måste omvända sig – för att undgå Guds dom och straff.

Jona på flykt från sin kallelse

Istället för att lyda Guds befallning flyr Jona i motsatt riktning. Han går ombord på ett skepp som är på väg till Tarsis, en plats långt bort från Nineve. Jona vill verkligen undvika sitt uppdrag, troligen för att han inte vill att Nineve ska få en chans att omvända sig – och undgå Guds dom.

Gud sänder då en kraftig storm som hotar att sänka skeppet, där Jona befinner sig. Sjömännen som förstår att stormen är övernaturlig, kastar lott för att ta reda på vem som är orsaken. Lotten faller på Jona, som erkänner att han är på flykt från Gud. På förslag från Jona kastar de honom överbord, och stormen upphör. Jona blir därefter uppslukad av en stor fisk, där han tillbringar tre dagar och tre nätter. I fiskens buk ber Jona en bön till Gud, där han erkänner Guds suveränitet och tackar för att han har räddats från döden. Efter tre dygn spyr fisken upp Jona på land.

Gud kallar Jona – en andra gång

Gud kallar nu återigen Jona att gå till Nineve. Den här gången lyder han. Jona förkunnar att staden kommer att förstöras om 40 dagar – om dess invånare inte omvänder sig. Överraskande nog tar Nineves invånare (inklusive dess kung) budskapet på allvar, och omvänder sig. De fastar och bär säcktyg som ett tecken på sin ånger.

När Gud ser att Nineve omvänder sig, beslutar han att inte förstöra staden. Jona blir då upprörd över detta och känner att Gud har varit FÖR barmhärtig. Jona sätter sig utanför staden Nineve, och väntar för att se vad som ska hända. Gud låter en ricinbuske växa upp och ge Jona skugga, men nästa dag låter han en mask angripa busken så att den vissnar och dör. Jona blir då ännu mer missnöjd. Gud använder detta för att undervisa Jona om sin barmhärtighet. Om Jona kan känna sorg över en buske, borde inte Gud då kunna känna medlidande med en stor stad – full av människor och djur?

Sådan är berättelsen om Jona – en stor tröst för alla oss som ibland misslyckas med att lyda, och som flyr från det som Gud kallat oss till. Historien är också en stark påminnelse om att Herren, vill ge dig och mig – en andra chans!

Vad vet vi om Jona familj?

Den enda direkta referensen till hans bakgrund finns i början av Jona bok och i Andra Kungaboken 14:25, där det nämns att Jona är son till Amittaj (אֲמִתַּי), vilket betyder sanning eller trofasthet. Jonas far Amittaj nämns endast vid namn, och det ges ingen ytterligare information om hans liv eller familj. Eftersom hans namn betyder sanning eller trofasthet, kan det indikera att han kom från en familj med en stark andlig tradition, vilket kan ha påverkat Jona att bli profet.

 

 

Namnet Jona…

Det hebreiska namnet Jona (יוֹנָה, Yonah) betyder duva. Namnet förekommer flera gånger i Bibeln, och duvan är en symbol för olika saker inom judisk och kristen tradition – såsom fred, oskuld och Guds Ande. Duvan symboliserar också oskuld och Guds barmhärtighet. Berättelsen om Jona betonar just Guds barmhärtighet och villighet att förlåta Nineves invånare när de omvänder sig. Namnet kan alltså förstärka det budskap som berättelsen vill förmedla, om Guds allmänna försoning och nåd – som sedan fullbordas genom Jesus Kristus.

 

 

Vad kan vi lära oss av Jona? Vår AI-robot sammanfattar:

Berättelsen om motvillige Jona erbjuder flera viktiga lärdomar om människans relation till Gud, lydnad, nåd och omvändelse. Här är några centrala insikter vi kan dra:

1. Det är omöjligt att fly från Guds kallelse

Jona försökte undkomma sitt uppdrag genom att fly till Tarsis, men Gud lät omständigheterna (stormen och fisken) leda honom tillbaka. Berättelsen visar att Gud har en plan för varje människa, och även när vi försöker undvika den, verkar Gud i våra liv för att leda oss tillbaka till rätt väg. Ibland kan vi känna oss ovilliga eller oförmögna att följa Guds vilja, men berättelsen om Jona uppmuntrar oss att lita på Gud, även när vi inte förstår hela bilden.

2. Guds nåd gäller alla människor

Nineve var en stad som var känd för sin ondska, men Gud sände Jona för att varna dem och ge dem en chans till omvändelse. När de omvände sig, visade Gud dem sin nåd. Jona hade svårt att acceptera att Gud kunde vara barmhärtig mot en så ond stad, vilket avslöjar hans egen begränsade förståelse av Guds kärlek. Vi kan ibland också vara snabba med att döma andra, och känna att vissa inte förtjänar Guds nåd, men berättelsen om Jona visar att Gud älskar ALLA människor och är beredd att förlåta alla dem som omvänder sig.

3. Omvändelse leder till förlåtelse och liv

När Jona förkunnade att Nineve skulle förstöras om de inte omvände sig, tog invånarna budskapet på allvar. De klädde sig i säcktyg, fastade och bad om Guds förlåtelse. På grund av deras omvändelse drog Gud tillbaka sin dom. Berättelsen betonar att omvändelse – att erkänna sin synd och söka Gud – leder till förlåtelse. Den uppmuntrar oss att inte ge upp hoppet, utan att istället vända om till Gud, oavsett hur långt bort vi kan känna oss.

4. Guds plan är större än vår förståelse

Jona blev arg när Gud inte fördömde Nineve, eftersom han inte förstod Guds vilja att visa nåd. Gud använde en vissnande buske som en lektion för att visa Jona att han brydde sig om hela staden, precis som Jona hade brytt sig om busken som gav honom skugga. Vi förstår inte alltid Guds handlingar eller hans plan, vare sig för våra egna eller andras. Berättelsen om Jona uppmanar oss att lita på Guds vishet, och på hans vilja att alltid handla utifrån kärlek och rättvisa.

5. Gud är tålmodig och full av nåd – även mot de som tvekar

Trots att Jona visar stark motvilja att lyda, överger Gud honom inte. Gud var tålmodig och gav honom en ny chans att fullfölja sitt uppdrag. Även när Jona blev arg och frustrerad på Gud, möter Gud honom med kärlek och undervisning. Detta ger oss hopp om att Gud är tålmodig med oss, även när vi misslyckas eller tvivlar. Han ger oss ständigt nya chanser, och fortsätter att arbeta med oss för att forma vår karaktär och vår tro.

6. Guds nåd och barmhärtighet går bortom vår förståelse av rättvisa

Jona ansåg att Nineve förtjänade att straffas för sina synder, men Gud valde att visa barmhärtighet – när de omvände sig. Berättelsen visar att Guds nåd inte baseras på vad vi människor anser vara rättvist, utan på Herrens oändliga kärlek och vilja att ge liv. Vi påminns om att Guds nåd inte kan förtjänas, utan ges fritt till alla som omvänder sig och söker honom. Detta utmanar oss att vara mer barmhärtiga och förlåtande mot andra. Precis som Gud ger dig och mig andra chanser, ska vi också erbjuda nya chanser till andra!

 

 

 

Diskussionsfrågor:
  • Vad tänker du på efter att ha läst om den motvillige Jona? Associera helt fritt!
  • Finns det något du nu blir inspirerad att ändra i ditt eget liv?
  • Vad vill du be Gud att hjälpa dig med – just idag?

 

 

 

Min personliga bön

Bed ut högt:
”Käre Far i himmelen, tack för de gudsmän som tjänat dig genom alla tider. Hjälp mig nu att med den motvillige Jona som exempel, få följa din kallelse – även när det känns obekvämt. Jag ber också om att jag ska få vara en man, som liksom Gud ger andra chanser till människor. I Jesu namn. AMEN.”

Herrens ord kom till Jona för andra gången: ”Gå till Nineve den stora staden, och förkunna det budskap jag ger dig”. /Jona bok 3:1-2

 

Motvillige Jona – fakta och bibelreferenser:

Tidsperiod: David-fångenskapen (1000 – 586 f.Kr.)
Ålder: –
Far: Amittaj

Här läser du mer om motvillige Jona (Wikipedia) >>

Vi läser om Jona på 19 platser i Gamla Testamentet, här finns listan på bibelställen >>
Vi läser om Jona på 9 platser i Nya Testamentet, här finns listan på bibelställen >>

 

 

 

Allt gott från /Tomas ☆
072- 430 99 11 (för sms)

Till Kvinnoribibeln.se >>
Till startsidan Gudsman.se >>
Webbkyrkan – Om Tomas och Mia  >>

 

Kommentar på “Motvillige Jona: ”Jag flydde från Guds kallelse”

  1. Birgit Severin Forslund

    - Edit

    Reply

    Detta hjälper mig att inse att jag inte alltid förstår Guds handlande men får efter hand inse Guds övergripande plan.

Lägg till kommentar