Leviten Joel: ”Jag profeterade om pingstdagen”

Joel visar att allt som sker – dom likaväl som välsignelse – hänger ihop med folkets andliga hälsa. Han säger i sin bok att Gud har all kontroll, och makt att förändra situationen så att landet får välsignelse igen. Men först behöver alla rannsaka sig och omvända sig. En av de mest kända passagerna i Joels bok finner vi i det andra kapitlet, där Gud lovar att i framtiden erbjuda sin Ande att falla över ALLA människor. Aposteln Petrus plockar upp Joels mantel på pingstdagen, där han predikar omvändelse och andeutgjutelse. Då hörs plötsligt ett dån från himlen. Alla lärjungarna i rummet fylls av helig Ande, och går sedan ut och predikar med stor frimodighet. Runt 3 000 människor kommer till tro på Jesus, och den kristna församlingens födelse är nu ett faktum!

Pingst kallas för hänryckningens tid, och syftar på den övernaturliga händelse efter Jesu död – då den helige Ande gavs åt lärjungarna. Många började då helt övernaturligt att tala främmande språk (s.k. tungotal), och gjorde sig därigenom förstådda för alla de människor från hela världen, som fanns samlade i Jerusalem. Petrus höjer här sin röst och proklamerar:

Detta är vad som sagts genom profeten Joel:

’Det ska ske i den sista tiden, säger Gud,
att jag ska utgjuta min Ande över alla människor.

Era söner och döttrar ska profetera,
era unga män ska se syner,
och era gamla män ska ha drömmar.

Också över mina tjänare och tjänarinnor
ska jag på den tiden utgjuta min Ande,
och de ska profetera.

Jag ska låta tecken visa sig uppe på himlen
och nere på jorden: blod och eld och rökmoln.

Solen ska vändas i mörker
och månen i blod innan Herrens stora och underbara dag kommer.

Men var och en som åkallar Herrens namn
ska bli räddad (frälst).’

/Apostlagärningarna 2:16-21

 

Vem var leviten Joel?

Att han var levit (av prästsläkt) vet vi genom den rabbinska muntliga traditionen och Första Krönikeboken 24:16 (om den man som nämns där är Joels far).

Joel är den andra av de tolv så kallade mindre profeterna (till textomfång, inte i betydelse). Boken innehåller flera korta profetior som är skrivna som poesi. Boken är unik på flera sätt. För det första nämns templet och Jerusalem, men ingen kung. Detta har fått en del att tro att han är en senare profet, samtida med Esra och Nehemja. För det andra citeras eller associeras Joels bok till många andra bibelböcker som Jesaja, Amos, Sefanja, Nahum, Obadja, Hesekiel, Malaki och Andra Moseboken. För det tredje nämns ingen specifik synd, men läsaren antas vara väl bekant med tidigare profeter som mer ingående tagit upp avgudadyrkan, orättvisor och andra synder.

Joel tar avstamp i en nutida katastrof – en gräshoppsinvasion som påverkade hela ekonomin, vardagslivet och även tempeltjänsten. Förutom gräshopporna verkar landet också ha drabbats av torka (se Joel 1:11–12,17). Joel pekar på att Guds dom står bakom allt, och att Herren därför har makt att förändra situationen så att landet får välsignelse igen. Men folket behöver först rannsaka sig och omvända sig.

Ett stort tema i Joels bok är ”Herrens dag”, som är en framtida dag för Guds vrede och dom. Detta är dagen då Gud uppenbarar sina egenskaper av vrede, makt och helighet. En skrämmande dag för Guds fiender…

I det första kapitlet upplevs Herrens dag historiskt genom plågan av gräshoppor över hela landet. Kapitel 2:1-17 är ett övergångskapitel där Joel använder metaforen om gräshoppeplågan och torkan, för att förnya kallelsen till omvändelse. Kapitel 2:18-3:21 beskriver Herrens dag i eskatologiska termer, med profetior om fysisk återupprättelse (2:21-27), andlig återupprättelse (2:28-32) och nationell återupprättelse ( 3:1-21).

 

Vad vet vi egentligen om Joel och hans ursprung?

Det finns mycket lite information om profeten Joel utanför Bibeln, och inga kända utombibliska källor från antiken som ger ytterligare detaljer om honom eller hans familj. Hans bok i Gamla Testamentet är vår främsta källa till kunskap om honom, och där presenteras han endast som ”Petuels son” (Joel 1:1).

 

Anspelningar på Joels bok

Joels bok refereras eller anspelas på flera gånger i både Gamla och Nya Testamentet, särskilt i samband med teman som dom, omvändelse, Andens utgjutande och Herrens dag. Apostlagärningarna har den mest direkta hänvisningen till Joel, där hans profetia från det andra kapitlet i Joels bok – blir uppfylld.

Dock finns det flera teman i Uppenbarelseboken som liknar Joels beskrivningar av Herrens dag, då Gud ska döma nationerna. Joel talar om naturfenomen som mörker och blodröd måne (Joel 2:31). Liknande bilder dyker upp i Uppenbarelseboken (t.ex. Upp 6:12-13), som en del av de sista tidernas händelser. Många bibeltolkare ser paralleller mellan Joels beskrivningar av Herrens dag och de domsscener som Johannes beskriver i Uppenbarelseboken, särskilt i de sista kapitlen om dom och upprättelse.

Även om Jesus inte direkt citerar Joel, finns det i hans ord en koppling till profetian om Andens utgjutande. I Johannesevangeliet 7:37-39 talar Jesus om den Ande som ska ges till troende efter hans uppståndelse. Detta anses som en anspelning på det löfte om Andens utgjutande som Joel profeterade om, vilket också förverkligas på pingstdagen.

 

Namnet Joel är en trosbekännelse

Det hebreiska namnet Joel (יואל, Yo’el) betyder ”Yahweh är Gud” eller ”Herren är Gud.” Namnet är en kombination av två hebreiska ord: Yah (יָה), en kortform för Yahweh (יהוה), som är Herren i Gamla Testamentet. El (אֵל), som betyder ”Gud.” Tillsammans bär namnet en stark teologisk betydelse och kan ses som en bekännelse av tro: ”Herren är den enda sanna Guden.”

 

Vad kan vi lära oss av leviten Joel? Vår AI-robot sammanfattar:

Profeten Joel erbjuder flera viktiga lärdomar som är relevanta både för hans tid och för oss idag. Här är några centrala insikter vi kan dra från Joels bok:

1. Vikten av sann omvändelse
Joel uppmanar folket till djup och äkta omvändelse. Han säger: ”Riv sönder era hjärtan och inte era kläder, och vänd om till Herren er Gud” (Joel 2:13). Detta betonar att omvändelse inte bara handlar om yttre handlingar eller ritualer, utan om en hjärtats förändring och en uppriktig återvändo till Gud. Värt att påpekas är att hjärtat under gammaltestamentlig tid inte stod för känslor och kärlek som idag. Hjärtat ansågs istället vara viljans och moralens centrum.

2. Guds suveränitet över naturen och historien
Genom beskrivningen av gräshoppsplågan och andra katastrofer påminner Joel oss om att Gud har makt över naturen och världshändelser. Dessa skeenden kan fungera som väckarklockor, för att få oss att reflektera över våra liv och vår relation till Gud.

3. Herrens dag – dom och frälsning
Begreppet ”Herrens dag” är centralt i Joels budskap. Det representerar en tid av både dom och frälsning. Joel varnar för domens allvar, men erbjuder också hopp om frälsning för dem som vänder om. Detta lär oss att leva medvetna om både Guds rättvisa och hans barmhärtighet.

4. Hopp om återupprättelse
Trots domens hårdhet ger Joel löften om återupprättelse och välsignelse. Gud lovar att återställa det som gått förlorat: ”Jag ska ersätta er för de år som gräshoppssvärmarna har ätit upp” (Joel 2:25). Detta ger oss hopp om att Gud kan förnya och läka, även efter svåra tider.

5. Utgjutandet av den Helige Ande

Joel profeterar om en tid då Gud ska utgjuta sin Ande över alla människor: ”Och det ska ske därefter att jag ska utgjuta min Ande över allt kött” (Joel 2:28). Detta förverkligas i Nya Testamentet – och visar att Gud önskar en nära relation med alla, där Anden ger kraft och vägledning.

6. Frälsning för ”alla som åkallar Herren”
Budskapet om att ”var och en som åkallar Herrens namn ska bli frälst” (Joel 2:32), understryker Guds nåd och öppenhet för alla som söker honom. Detta lär oss att vända oss till Gud i tro och förtröstan.

7. Vikten av att lyssna på Guds varningar
Joels bok fungerar som en varning, om konsekvenserna av olydnad och synd. Den uppmanar oss att vara lyhörda för Guds röst och att inte ignorera de tecken och budskap som kan leda oss tillbaka till rätt väg.

8. Guds trofasthet och kärlek
Trots folkets otrohet visar Gud sig vara trofast och full av nåd. Joel beskriver Gud som ”nådig och barmhärtig, sen till vrede och stor i kärlek” (Joel 2:13). Detta uppmuntrar oss att lita på Guds godhet, samt förstå att hans önskan är att förlåta och återupprätta.

9. Kollektivt och personligt ansvar

Joel kallar hela samhället – från de äldsta till de yngsta – att samlas i omvändelse och bön. Detta betonar både det kollektiva och individuella ansvaret vi har, att söka Gud och leva rättfärdigt.

10. Vaksamhet inför andliga realiteter
Genom att belysa de andliga dimensionerna bakom världshändelser, lär Joel oss att vara vaksamma och medvetna om att det finns mer än vad ögat ser. Vi uppmanas att söka andlig insikt och förståelse.

Sammanfattningsvis lär profeten Joel oss om allvaret i att leva i gemenskap med Gud, vikten av äkta omvändelse samt hoppet om Guds förnyelse och Andens närvaro i våra liv. Joels budskap uppmanar oss att vara öppna för Guds handlande, att lyssna till Herrens röst samt att leva med både ödmjukhet och förtröstan på hans löften.

 

 

 

Diskussionsfrågor:
  • Vad tänker du på efter att ha läst om leviten Joel? Associera helt fritt!
  • Finns det något du nu blir inspirerad att ändra i ditt eget liv?
  • Vad vill du be Gud att hjälpa dig med – just idag?

 

 

Min personliga bön

Bed ut högt:
”Käre Far i himmelen, tack för de gudsmän som tjänat dig genom alla tider. Hjälp mig nu att med leviten Joel som exempel, våga predika både dom och välsignelse. Jag ber också om att jag ska få vara en man, som talar om den helige Andes utgjutelse. I Jesu namn. AMEN.”

Joel säger: ”Slit sönder era hjärtan (viljans och moralens centrum), inte era kläder – och vänd åter till Herren, er Gud. Han är nådig och barmhärtig, sen till vrede och rik på kärlek” /Joel 2:13 i Bibel 2000

 

Leviten Joel – fakta och bibelreferenser:

Tidsperiod: David-fångenskapen (1000 – 586 f.Kr.)
Ålder: Okänd
Far: Petuel

Här läser du mer om Joels bok (Wikipedia) >>

Vi läser om Joel på 19 platser i Gamla Testamentet, här finns listan på bibelställen >>
Vi läser om Joel på 1 plats i Nya Testamentet, här finns listan på bibelställen >>

 

 

 

Allt gott från /Tomas ☆
072- 430 99 11 (för sms)

Till Kvinnoribibeln.se >>
Till startsidan Gudsman.se >>
Webbkyrkan – Om Tomas och Mia  >>

 

Kommentar på “Leviten Joel: ”Jag profeterade om pingstdagen”

Lägg till kommentar