Läkaren Lukas: ”Jag och Paulus var bästa vänner”

Lukas är en välutbildad läkare, och hedning. Han träffar inte Jesus, men gör egna efterforskningar som resulterar i Lukasevangeliet. Hans fokus är att evangeliet är till för ALLA folk, inte bara judarna. Lukas är även noga med att använda sig av principen ”varannan damernas”. När han berättar om helanden, liknelser och annat – växlar huvudpersonen mellan en man och en kvinna. Då aposteln Paulus sitter i fängelse i Rom och många lämnar honom, skriver han: ”Endast Lukas är med mig”. Detta visar att Lukas var en bra och lojal vän, som stannar kvar hos Paulus även när andra överger honom. Har du någon sådan relation? Om inte… hur kan du bli en trofast broder, och till vem?

Lukas var inte en direkt lärjunge till Jesus, men han verkar ha haft nära kontakter med ögonvittnen. Troligt är också att han intervjuat Maria, Jesu mor – eftersom han är den som skriver mest om Jesu födelse och barndom. Han var även Paulus’ trogne följeslagare – och författare till både Lukasevangeliet och Apostlagärningarna.

 

 

Berättelsen om läkaren Lukas

Lite är känt om Lukas, författaren till böckerna Lukasevangeliet och Apostlagärningarna i Bibeln. Vi vet att han var läkare och den enda hedning som skrev i Nya Testamentet. Paulus’ brev till kolosserna skiljer mellan Lukas och andra kollegor ”av omskärelsen” (judarna, se Kolosserbrevet 4:11). Lukas är alltså den ende av Nya Testamentets författare, som tydligt kan identifieras som icke-jude (så kallad hedning).

Han nämner inte sig själv vid namn i någon av sina böcker, men Paulus nämner honom vid namn i tre brev. Både Lukasevangeliet och Apostlagärningarna är riktade till samma person, Teofilos (Lukasevangeliet 1:3 och Apostlagärningarna 1:1). Ingen vet exakt vem Teofilos var, men vi vet att Lukas’ syfte med att skriva de två sammanhörande böckerna, var att Teofilos skulle veta med säkerhet vad Jesus sa och gjorde (Lukasevangeliet 1:4). Kanske hade Teofilos redan tagit emot grunderna i den kristna läran, men ännu inte blivit helt förankrad i dem.

Bästa vän med Paulus

Lukas var en nära vän till Paulus, som kallar honom ”den älskade läkaren” (Kolosserbrevet 4:14), och kanske är hans intresse för medicin, anledningen till att hans evangelium ger en så framträdande plats åt Jesu helandeunder.

Paulus hänvisar också till Lukas som en ”medarbetare” (se Brevet till Filémon 1:24). Han ansluter sig till Paulus i Mindre Asien, under Paulus’ andra missionsresa (Apostlagärningarna 16:6–11). Vissa forskare spekulerar i att Lukas var ”mannen från Makedonien” som Paulus såg i sin dröm (se Apostlagärningarna 16:9). Lukas lämnas kvar i Filippi under den andra missionsresan (Apostlagärningarna 17:1) och ansluter sig igen för att resa med Paulus, under den tredje resan (Apostlagärningarna 20:5). Lukas följer sedan med Paulus på hans resa till Jerusalem och Rom, och stannar med honom under hans fångenskap där (Andra Timoteusbrevet 4:11). Hans levande beskrivning av sina resor med Paulus i Apostlagärningarna 27, tyder på att han var mycket berest och väl insatt i navigering.

Språkligt begåvad

Forskare har noterat att Lukas bemästrar det grekiska språket, på ett enastående sätt. Hans vokabulär är omfattande och rik, och hans stil närmar sig ibland den klassiska grekiskan, såsom i förordet till hans evangelium (1:1–4). Han var väl bekant med sjöfart, samt var noggrann med att registrera geografiska och historiska detaljer. Allt detta visar att Lukas var en välutbildad och uppmärksam skribent. Han framträder alltså som en bildad och trogen Paulus-medhjälpare, med en tydlig teologisk vision.

 

 

Lukasevangeliet och Apostlagärningarna

Kallad den vackraste bok som någonsin skrivits, börjar Lukasevangeliet med berättelsen om Jesu föräldrar, hans kusins födelse (Johannes Döparen), samt Maria och Josefs resa till Betlehem där Jesus föds. Boken innehåller också Jesu släkttavla genom Maria. Jesu offentliga verksamhet visar hans fullkomliga medkänsla och förlåtelse, genom de olika berättelserna. Medan många tror på denna fördomsfria kärlek som övergår alla mänskliga gränser, utmanar och motsätter sig många andra – särskilt de religiösa ledarna – Jesu anspråk. Kristi efterföljare uppmuntras att beräkna kostnaden för lärjungaskapet, medan hans fiender söker hans död på korset. Till slut blir Jesus förrådd, rannsakad, dömd och korsfäst. Men graven kan inte hålla honom! Hans uppståndelse försäkrar att hans uppdrag att söka och frälsa de förlorade, fortsätter.

Eftersom Lukas var hedning är hans referenser till Gamla Testamentet relativt få jämfört med dem i Matteusevangeliet, och de flesta gammaltestamentliga citat förekommer i Jesu egna ord snarare än i Lukas’ berättelse. Jesus använder Gamla Testamentet för att försvara sig mot Satans attacker, genom att svara med ”Det står skrivet” (se Lukasevangeliet 4:1-13), för att identifiera sig själv som den utlovade Messias (Lukasevangeliet 4:17-21), för att påminna fariséerna om deras oförmåga att hålla lagen och deras behov av en Frälsare (Lukasevangeliet 10:25-28, 18:18-27) samt för att förvirra de skriftlärda när de försökte snärja honom (Lukasevangeliet 20).

Praktisk tillämpning

Lukasevangeliet ger oss ett vackert porträtt av vår medkännande Frälsare. Jesus vänder sig inte bort från de fattiga och behövande. Tvärtom är de en central del av hans verksamhet. Israel på Jesu tid, var ett mycket klassmedvetet samhälle. De svaga och förtryckta var bokstavligen maktlösa att förbättra sin situation, och var särskilt mottagliga för budskapet om att ”Guds rike är nära” (Lukasevangeliet 10:9). Detta är ett budskap som vi måste föra vidare idag, till de omkring oss som är i så desperat behov av att höra det. Även i jämförelsevis rika länder – kanske särskilt där – är det andliga behovet stort. Kristna måste följa Jesu exempel och föra frälsningens goda nyheter till de andligt fattiga och behövande. Guds rike är nära, och tiden blir kortare för varje dag.

APOSTLAGÄRNINGARNA

Apostlagärningarna är en fortsättning på Lukasevangeliet och skildrar den tidiga kristna kyrkans framväxt, efter Jesu uppståndelse och himmelsfärd. Boken börjar med att Jesus lovar sina lärjungar den Helige Ande – som sedan utgjuts på pingstdagen – vilket ger dem kraft att predika evangeliet. Petrus framträder som en ledare bland apostlarna, och vi får följa hur evangeliet först sprids i Jerusalem och vidare till Samarien och hedningarna.

Ett centralt tema är Paulus’ omvändelse och hans missionsresor, där han sprider evangeliet över hela Romarriket. Boken visar hur den kristna tron går från att vara en judisk rörelse till att omfatta alla folk. Den slutar med Paulus i Rom, där han fortsätter att predika Guds rike trots sin fångenskap. Genom Apostlagärningarna ser vi Guds hand i den tidiga kyrkans tillväxt, lärjungarnas uthållighet under förföljelse och den helige Andes ledning i att sprida evangeliet till hela världen.

 

Vad vet vi om Lukas familj?

Det finns inga direkta uppgifter i Bibeln om Lukas familj. Varken hans föräldrar, syskon eller eventuella släktingar nämns i Nya Testamentet. Så vad kan vi då spekulera kring, utifrån tradition och kontext?

Till skillnad från exempelvis Johannes eller Jakob, som hade släktband till andra lärjungar, verkar Lukas ha blivit kristen senare och genom Paulus’ mission. Det finns inga belägg för att Lukas var gift eller hade barn, och hans liv verkar ha varit helt inriktat på att följa Paulus och sprida evangeliet.

Vänner?

Lukas verkar ha haft en lojal och nära relation till Paulus, samt andra kristna ledare som Teofilos och Markus. Han var troligen en trogen vän, läkare och historieberättare som höll sig nära den kristna rörelsen – men utan att själv vara en central predikant.

 

 

Vad betyder Lukas namn?

Hans namn härstammar från det latinska namnet ”Lucanus” eller möjligen ”Loukas” på grekiska (Λουκᾶς). Namnets exakta betydelse är inte helt säker, men det finns några möjliga tolkningar: ”Den som kommer från Lucania” – en region i södra Italien. Men namnet kan också betyda den ljusa” eller ”den lysande” (besläktat med det latinska ”lux”, som betyder ”ljus”).

Även om vi inte vet exakt varför Lukas hade detta namn, var det ett vanligt grekiskt namn på den tiden. Det tyder också på att han var av icke-judisk bakgrund, vilket stämmer väl överens med att han troligen var hednakristen.

 

Vad kan vi lära oss av Lukas? Vår AI-robot sammanfattar:

Vi kan lära oss flera saker från Lukas – både genom hans person och genom det han skrev. Här är några viktiga lärdomar:

1. Gud kan använda alla – oavsett bakgrund

Lukas var den enda hedniska författaren i Nya Testamentet, vilket visar att Guds frälsningsplan är för alla folk, inte bara judarna. Trots att han inte var en av Jesu ursprungliga lärjungar, blev han en nyckelperson i den tidiga kyrkan.

2. Vikten av noggrannhet och forskning i tron

Lukas var en historiker och forskare. Han inleder sitt evangelium med att säga att han noggrant undersökt allt (Lukasevangeliet 1:1-4). Detta lär oss att tro och vetenskap inte står i motsats, utan att vi kan ha en stark tro baserad på noggranna undersökningar.

3. Medkänsla och omsorg för alla människor

Han betonar Jesu kärlek till:
– Fattiga och marginaliserade (Lukasevangeliet 6:20, 14:13)
– Kvinnor (Maria, Elisabet, änkan i Nain)
– Syndare och förlorade (den förlorade sonen i Lukasevangeliet 15)

Lukas lär oss att ingen är bortglömd av Gud, och att vi också bör visa samma kärlek och omsorg för andra.

4. Gud är verksam genom den Helige Ande

Lukas betonar den helige Andes roll i både Lukasevangeliet och Apostlagärningarna. Jesu liv, död och uppståndelse är en del av Guds större plan, och den Helige Ande fortsätter verket genom lärjungarna. Av detta kan vi lära oss att vara öppna för Andens ledning i våra liv.

5. Lojalitet och uthållighet i tjänst

Han var en trogen vän till Paulus, och även när andra lämnade honom stannade Lukas kvar (Andra Timoteusbrevet 4:11). Han visar oss därför vikten av att vara en trofast vän och broder, även när tiderna blir svåra.

6. Gud använder våra talanger för hans syfte

Lukas var läkare, och hans yrkesbakgrund märks i hur han beskriver sjukdomar och helanden. Detta visar oss att Gud kan använda våra kunskaper och yrken för sitt rike – oavsett om vi är läkare, lärare, forskare eller något annat.

 

 

 

Diskussionsfrågor:
  • Vad tänker du på efter att ha läst om läkaren Lukas? Associera helt fritt!
  • Finns det något du nu blir inspirerad att ändra i ditt eget liv?
  • Vad vill du be Gud att hjälpa dig med – just idag?

 

 

 

Min personliga bön

Bed ut högt:
”Käre Far i himmelen, tack för de gudsmän som tjänat dig genom alla tider. Hjälp mig nu att med Lukas som exempel, fokusera på att sprida evangelium i allt jag gör. Jag ber också om att jag ska få träna i att vara, en trofast broder till någon annan. I Jesu namn. AMEN.”

”Ty för Gud är ingenting omöjligt”. /Lukasevangeliet 1:37

 

Denna vers påminner oss om att oavsett vilka utmaningar vi står inför, så är ingenting utanför Guds kraft. Den uppmuntrar oss att ha tro, även när saker verkar omöjliga, och att lita på att Gud kan verka i våra liv på sätt vi kanske inte ens kan föreställa oss.

 

Läkaren Lukas – fakta och bibelreferenser:

Läkaren som skrivit Lukasevangeliet och Apostlagärningarna. Namnet är av latinskt ursprung och sammansatt av Lucanus.

Tidsperiod: Jesus – (0-100 e.Kr.)
Ålder: –

Här läser du mer om Lukas (wikipedia) >>

Vi läser om Lukas på 3 platser i Nya Testamentet, här finns listan på bibelställen >>

 

 

 

Allt gott från /Tomas ☆
072- 430 99 11 (för sms)

Till Kvinnoribibeln.se >>
Till startsidan Gudsman.se >>
Webbkyrkan – Om Tomas och Mia  >>

 

Lägg till kommentar